Cruisetrafikk til Stavangerregionen 

Cruisetrafikken til Stavangerregionen er nå inne i sesongens nest travleste måned med 37 forventede cruiseanløp i løpet av august. Hittil har regionen mottatt 156 cruiseanløp, 150 anløp til Stavanger, seks anløp til Sandnes og ett anløp til Mekjarvik. De nevnte anløpene har hatt med seg ca. 420 000 cruisegjester til regionen. 

Før cruisesesongen 2024 er over forventes 242 cruiseanløp,30 til Stavanger, 10 i Sandnes og to i Mekjarvik. De 242 anløpene bringer ca. 670 000 cruisegjester til regionen. 

Cruisetrafikken til Stavanger styres nå etter en øvre grense på 8 000 passasjerer per dag, med maks to anløp per dag og maksimalt sju anløp per uke. Båter av mindre størrelse (inntil 600 passasjerer) kommer i tillegg med en begrensning på 1 båt til dagen. 

Da nevnte begrensninger ble vedtatt i desember 2023 var hele cruisesesongen 2024 og mye av 2025 allerede booket, og det ble gjort et tilleggsvedtak om at allerede bestilt cruiseanløp er forpliktelser som må gjennomføres.  

Gjennom 2024 vil man derfor oppleve dager med mer enn to cruiseanløp pr. dag og flere uker som overstiger sju anløp pr uke. For 2025 vil det ikke være noen dager som overskrider anløp av to store skip pr dag. Det vil være 4 uker hvor begrensningen på anløp av sju store cruiseskip pr uke overskrides; det er da snakk om fire uker med totalt 8 anløp. 

Fra og med 2026 vil cruisetrafikken være i tråd med vedtatte begrensninger og bruken av Skagenkaien til cruiseanløp reduseres ytterligere. Videre legges det opp til at veteranskipene «Rogaland» og «MS Sandnes» får etablert en mer permanent kaiplass ved Skagenkaien. 

Foto: Jarle Tronerud

Denne artikkelen ble publisert den 6.08.2024

Samarbeidspartnere

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Klikk i denne boksen for å lukke den!